Bluffaktura

 

Bluffaktura

Bluffaktura kan vara flera saker med den gemensamma faktorn att det rör sig om en faktura för något du inte beställt eller gått med på att betala eller en betalning för något som inte levererats.

Det kan handla om allt från företag som på löpande band köpt uppgifter och om företag och sedan låter en dator ta hand om att skriva ut mer eller mindre identiska fakturor till 1000 tals företag i landet, till att en försäljare som du varit i kontakt med anser att du beställt dennes tjänster eller vara men du delar inte alls den uppfattningen. Du kan råka ut för en bluffaktura även som privatperson, det är inte bara företag och föreningar som drabbas.

Vad gör jag med en bluffaktura?

  • Bestrid fakturan omedelbart och stryk ett långt streck över den och med orden "Bestrider betalningsansvar- ej beställt". Skriv ned Datum returnera fakturan till avsändaren menS spar en kopia på det du skickat iväg, så att du kan visa att du gått till väga på ett rimligt sätt för att bestrida fakturan
  • Gör alltid en polisanmälan. Bluffakturor är utan tvekan ofta ett försök till bedrägeri och bör därför anmälas till polisen.
  • Får du ändå en påminnelse eller inkassobrev ska du bestrida dessa på samma sätt. Motivera varför du bestrider och skicka med kopia på tidigare bestridande.
  • Om betalningskravet lämnas till Kronofogden får du ett brev från oss. Bestrid även detta omgående, annars blir fordran fastställd som en skuld. Skriv att du bestridit fakturan och att det inte finns någon skuld.
  • Efter du bestridit till oss kan företaget välja att driva ärendet vidare till tingsrätten. Det är då upp till företaget att bevisa att ni ingått ett avtal.

På Konsumentverkets och Svensk Handels webbplatser kan du få råd och tips på hur du ska göra om du är drabbad. Svensk Handel har även en lista med namn och adresser till företag som de anser vara oseriösa. Du hittar mer information på Datainspektionens och Företagarnas webbplatser. På regeringens webbplats hittar du mer information om du söker på fakturabedrägeri.

Du kan ringa kronofogdens kundservice på telefon
0771-73 73 00 om du vill veta mer om hur du agerar med enbluffaktura.

 

Bill Gates

Det kan se riktigt ut på ett sätt men något är ruggigt fel.

 

Online Handel för en tryggare Ehandel

 

 

3 jun 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)